De rivier de Linge is een zijarm van de Waal en de langste rivier in Nederland. Ooit was dit een woeste stroom. Wie hem nu traag door het landschap van de Betuwe ziet meanderen, kan zich dat haast niet meer voorstellen.

Pittoresk 

De Lingeroute voert je op de fiets over slingerende dijken langs wuivende rietvelden, weelderige boomgaarden en pittoreske dijkdorpjes. Ga wel op tijd op pad, want behalve het fietsplezier is er voor jong en oud op deze route van alles te zien en te doen. Maar ook voor een welverdiende rustpauze ontvangen de vele uitspanningen langs de Linge hun gasten met open armen. Kortom: met deze prachtige fietstocht beleef je Rivierenland op z'n mooist.

De route volgt beide zijden van de Linge tussen Gorinchem en Geldermalsen. Onderweg fiets je door historische dijkdorpjes zoals Rumpt, Heukelum en Acquoy, dat vooral bekendstaat om zijn scheve kerktoren. Niet te missen is landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt, het startpunt van deze route  met de beroemde Appeldijk en heerlijke koffie met gebak bij De Stapelbakker.

Fruittuin van Nederland

In de ‘fruittuin van Nederland’ kan je uiteraard niet om de vele boomgaarden heen. In het voorjaar is het één bloesemzee en in de zomer zijn overal stalletjes waar je kersvers fruit kunt kopen. Een aanrader is De Hoenderik. Hier proef je niet alleen vers fruit, maar kun je ook zelf fruit plukken.

Onderweg even uitrusten? Dat doe je het beste bij De Schildkamp in Asperen. Dit hotel en restaurant is buitengewoon bijzonder! Er wordt zo veel mogelijk gekookt met streek- en biologische producten. Hier ervaar je pas echt de rust en ruimte van de Betuwe!

Ook cultureel is er van alles te beleven. Bezoek in Leerdam het Nationaal Glasmuseum en de Glasblazerij voor spectaculaire demonstraties. Het karakteristieke dorp Asperen is eveneens zeer de moeite waard.

55
31
60
59
30
53
52
51
97
98
99
49
31
32
29
38
26
39
37
36
35
34
57
48
82
81
80
54
55

Routeinformatie

Aanbevolen start- en eindpunt

TOP Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt

Oude Waag 21

4153 RC BEESD

0345 687 010

Eigenschappen

Regio Betuwe
Thema's Water, Natuur
Lengte 70 km
Duur 4:40

Deze route wordt aangeboden door

Heeft u vragen of opmerkingen over deze route? Plaats hier uw feedback.

Tips voor onderweg

 • TOP Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt

  Beesd

 • B&B De Hoenderik

  Bed and Breakfast

  Tricht

 • Eetcafé Uw Chef

  Eetcafé

  Tricht

 • Le Melangeur

  Voeding/drank

  Geldermalsen

 • Camping De Rotonde

  Camping

  Enspijk

 • Café - Cafetaria De Wiel

  Café of Bar

  Asperen

 • De Schildkamp

  Hotel

  Asperen

 • Nationaal Glasmuseum

  Galerie

  Leerdam