Mijn favorieten
Mobiel menu openklappen

Zoek hier in Rivierenland

Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Dikke Toren Varik

Kerkstraat

4064 EA

Varik

Plan je route

De geschiedenis van Varik gaat al terug tot de 10e eeuw, toen nog een hof die Feldrike heette. De toren zoals we hem nu kennen is in verschillende fasen gebouwd vanaf ca. 1300. Al eeuwen vormt de toren – bekend als ‘Der Alte’ bij Duitse schippers – een baken voor schippers over de Waal. Met zijn 35 meter steekt de plompe toren met kop en schouders boven de omgeving uit.

Het onderste gedeelte is tufsteen, vermoedelijk hergebruikt van Romeins materiaal. Dit gedeelte van de toren is niet meer te zien, want de grond eromheen is opgehoogd. De volgende laag is van baksteen met tufstenen banden. De derde laag is van baksteen. Aan het einde van de 20e eeuw werd de toren bijna gesloopt omdat er geen geld was voor restauratie. Gelukkig bracht de Stichting Vrienden van de Oude Toren redding.

De toren is in de zomermaanden op zondagen geopend. Het prachtige uitzicht reikt tot aan Zaltbommel, Tiel, de Grebbeberg, de Sint Jan van Den Bosch en met helder weer zelfs tot aan de Dom van Utrecht. Naast de toren ligt het Veerhuis waar je terecht kunt voor een lekker kopje koffie of een heerlijk diner. In het oude brandweerhuis van Varik vind je een stokerij waar verschillende soorten vers fruit uit de Betuwe op ambachtelijke wijze worden gedestilleerd tot eaux-de-vie.

Keizer Otto
In de vroege middeleeuwen was Varik het hof Feldrike. Keizer Otto 1, die het keizerrijk van Karel de Grote nieuw leven had ingeblazen, schonk het hof Feldrike aan een zekere graaf Wildergeld. Het hof bestond uit een kerk, hoeven, gebouwen, horigen, akkers, velden weiden, bossen, waterlopen, visserijen, molens, roerende en ontroerende goederen. Toen al een belangrijke plaats, met een strategische ligging aan de Waal.


Lees meer
Delen:

Schrijf je in voor de fruitalert!

Wanneer hangt er vers fruit aan de bomen? Zijn er al kersen te koop? En waar koop ik dit verse fruit? Schrijf je in voor de fruitalert! Zo ben je altijd op de hoogte van de laatste informatie!

* verplicht veld