Mijn favorieten
Mobiel menu openklappen

Zoek hier in Rivierenland

Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Het Burgerweeshuis

Sint Walburgbuitensingel 31

4001MN

Tiel

Plan je route

Tijdens de middeleeuwen kwam er een nieuw fenomeen naar Nederland: het Burgerweeshuis. Wezen die op straat leefden werden hier opgevangen.

Het Burgerweeshuis in Tiel werd in 1563 gesticht door Mechteld Nyborger. Dit oude weeshuis stond aan het Hoogeinde. In 1905 verhuisde het pand echter naar de Achterweg.

Het nieuwe gebouw is opgetrokken in 1904 naar ontwerp van J. van den Ban. Dit fraaie door een ruime tuin met monumentale bomen omgeven gebouw is opgetrokken op een H-vormige plattegrond in een late variant van de neorenaissancestijl, met boven de twee vooruitspringende hoeken van de voorgevel een bekroning in de vorm van een trapgevel. De regentenkamer bevat nog een fraai historisch interieur.

Na 1942 zijn er geen wezen meer opgevangen in het Burgerweeshuis van Tiel. De huidige stichting ondersteunt Tielse jeugdactiviteiten.

Bron: Dwalen door 2000 jaar cultuurhistorie, Burgerweeshuistiel.com


Lees meer
Delen:

Je voelt je thuis in Rivierenland!

Je vindt hier rust en ruimte en uitgestrekte gebieden waar je lekker een frisse neus kunt halen.

Belangrijk: Vanwege de recente ontwikkelingen rondom het COVID-19 virus zijn de maatregelen in Nederland aangescherpt. Wij adviseren om de richtlijnen van het RIVM en de Rijksoverheid op te volgen. Raadpleeg ook altijd de website van de betreffende ondernemer voor actuele informatie.