Mijn favorieten
Mobiel menu openklappen

Zoek hier in Rivierenland

Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Het Burgerweeshuis

Sint Walburgbuitensingel 31

4001MN

Tiel

Plan je route

Tijdens de middeleeuwen kwam er een nieuw fenomeen naar Nederland: het Burgerweeshuis. Wezen die op straat leefden werden hier opgevangen.

Het Burgerweeshuis in Tiel werd in 1563 gesticht door Mechteld Nyborger. Dit oude weeshuis stond aan het Hoogeinde. In 1905 verhuisde het pand echter naar de Achterweg.

Het nieuwe gebouw is opgetrokken in 1904 naar ontwerp van J. van den Ban. Dit fraaie door een ruime tuin met monumentale bomen omgeven gebouw is opgetrokken op een H-vormige plattegrond in een late variant van de neorenaissancestijl, met boven de twee vooruitspringende hoeken van de voorgevel een bekroning in de vorm van een trapgevel. De regentenkamer bevat nog een fraai historisch interieur.

Na 1942 zijn er geen wezen meer opgevangen in het Burgerweeshuis van Tiel. De huidige stichting ondersteunt Tielse jeugdactiviteiten.

Bron: Dwalen door 2000 jaar cultuurhistorie, Burgerweeshuistiel.com


Lees meer
Delen:

Schrijf je in voor de bloesemalert!

Altijd als eerste op de hoogte van de bloesemstand? Schrijf je in voor de bloesemalert! Je ontvangt dan updates betreft de bloesemstand. Zo ben je altijd op de hoogte van de laatste informatie!

Nieuw dit jaar: de Bloesemapp! In deze app vind je alle informatie rondom de bloesemperiode. Binnenkort is de app te verkrijgen in de Google Play Store en in de Apple store.

Inschrijven

* velden zijn verplicht