Mijn favorieten
Mobiel menu openklappen

Zoek hier in Rivierenland

Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Hoornwerk aan de Spees en Betuwestelling

Het Hoornwerk aan de Spees is een restant van de verlengde Grebbelinie in de Betuwe. In de Tweede Wereldoorlog speelde het gebied weer een rol als de Betuwestelling. De Grebbelinie werd in de 16e eeuw aangelegd, om de Gelderse Vallei te beschermen tegen vijandelijke legers.

De Spees werd in het jaar 1799 aangelegd als noordelijke afsluiting van de Grebbelinie. Het hoornwerk was bedoeld om de vijand die over de Rijnbandijk naderde tegen te houden. Op andere plekken aan de Grebbelinie was de strategie om het gebied onder water te laten lopen. Omdat dit hier echter niet mogelijk was, werd er extra aandacht besteed aan de fortificatie. Er werden onder meer wallen, bastions en hoornwerken aangelegd.

De Spees speelde niet alleen enkele eeuwen geleden een belangrijke rol in de verdediging van Nederland, maar ook tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Grebbelinie deed toen dienst onder de naam Betuwestelling. Er werden kazematten gebruikt om het gebied te verdedigen. Er zijn zes kazematten te bewonderen bij De Spees, waaronder één met klimkoker en één met camouflagekleuren. Bij de inval van de Duitsers in Nedelrand is het redelijk rustig geweest bij De Spees, terwijl bij Ochten zwaar gevochten werd.

In 2016 werd de fortificatie uitgebreid met een Romeinse Wachttoren, die de Romeinse Limes met de Grebbelinie verbindt. Bij De Spees is parkeergelegenheid en een informatiebord vertelt je alles wat je wilt weten.


Lees meer
Delen:

Schrijf je in voor de fruitalert!

Wanneer hangt er vers fruit aan de bomen? Zijn er al kersen te koop? En waar koop ik dit verse fruit? Schrijf je in voor de fruitalert! Zo ben je altijd op de hoogte van de laatste informatie!

* verplicht veld