Mijn favorieten
Mobiel menu openklappen

Zoek hier in Rivierenland

Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Kasteel Neerijnen

Van Pallandtweg 11

4182

Neerijnen

Plan je route

Kasteel Neerijnen is vermoedelijk in 1350 gebouwd en heette eerst ‘Klingelenburg’. Het was het eerste adellijke huis in Neerijnen. Samen met het in 1265 gebouwde Kasteel Waardenburg vormt het één landgoed. De bewoners van kasteel Neerijnen voerde de naam De Cock van Neerijnen.

Het huis Neerijnen was oorspronkelijk een “Leen” van Waardenburg. Na de familie De Cock hebben vervolgens de geslachten Van Broeckhuisen, Van Arckel, Van Thiennes, Vijgh, Van Thiennes en Aylva het landgoed in bezit gehad. Door het overlijden van mr. Hans Willem baron van Aylva op 29 december 1827 kwam het landgoed door vererving in handen van mr. Frederik Willem Floris Theodorus baron van Pallandt welk geslacht het landgoed, als laatste adelijke familie, tot 1971 in bezit gehad heeft.

Tijdens het beleg van kasteel Waardenburg, door Willem van Oranje, in 1574 moest de Spaansgezinde Catharina van Gelder, moeder van de prinsgezinde Karel van Arckel die voor de Spanjaarde gevlucht was, kasteel Waardenburg overgeven en verlaten. Hierna is kasteel Waardenburg geplunderd en grotendeels verwoest. De wederopbouw van het kasteel zou tot 1627 duren. Daarom bewoonde de heren van Waardenburg en Neerijnen na de verwoesting het huis in Neerijnen.

Op 6 mei 1971 overleed de laatste barones Julie Elise baronesse van Pallandt van Neerijnen en Waardenburg, waarna het bezit vererfde op Jhr. C.L.H. van Vredenburch. Hij verkocht het Huis Neerijnen in 1974 aan de Stichting het Gelders Landschap en droeg het kasteel Waardenburg in 1975 in langdurige erfpacht over aan de zusterinstelling”Stichting Vrienden der Geldersche Kastelen”. In 1978 kocht de gemeente Neerijnen het kasteel en koetshuis, die het in 1980 als gemeentehuis in gebruik nam.

Daaraan voorafgaande vond een verbouwing plaats. De bestaande indeling werd zoveel mogelijk intact gelaten. Schouwen, vensterbanken met luiken, en stucplafonds bleven behouden. Toch waren enkele aanpassingen onvermijdelijk. Zo moest er een lift komen in het gebouw en voor de raadsvergaderingen en huwelijksvol-trekkingen was een grote zaal nodig. Op de zolder van het kasteel en in het koetshuis werden kantoorruimten gecreëerd.

Kasteel Neerijnen bezoeken

Het kasteel Neerijnen is te bezichtigen (uitsluitend onder begeleiding) tijdens de openstellingsuren van het gemeentehuis. Je kunt hiervoor telefonisch een afspraak maken op (0418) 65 65 65.

Bron: neerijnen.nl


Lees meer
Delen:

Schrijf je in voor de fruitalert!

Wanneer hangt er vers fruit aan de bomen? Zijn er al kersen te koop? En waar koop ik dit verse fruit? Schrijf je in voor de fruitalert! Zo ben je altijd op de hoogte van de laatste informatie!

* verplicht veld