Mijn favorieten
Mobiel menu openklappen

Zoek hier in Rivierenland

Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Muurschildering ‘Miss Blanche’

Hoek Tollenstraat 36 en Achterstraat 25

4101 BE

Culemborg

Plan je route

De reclamemuurschildering voor het merk Virginia-sigaretten, ‘Miss Blanche’, is rond 1925 aangebracht door Vilmos Huszár (1884-1960), kunstschilder en medeoprichter van kunstbeweging ‘De Stijl’. Behalve met schilderen en het ontwerpen van interieurs, hield Huszár zich bezig met het ontwerpen van grafisch werk voor reclame en industrie.

Hij was tevens verantwoordelijk voor het eerste logo van het tijdschrift ‘De Stijl’. De muurschildering vertoont enkele stijlkenmerken van De Stijl-beweging zoals het gebruik van primaire kleuren en het schematisch weergeven van de voorstelling.

Dergelijke reclameschilderingen kwamen in de eerste helft van de twintigste eeuw op grote schaal in het straatbeeld voor maar zijn nu zo goed als verdwenen. De schildering heeft dan ook grote zeldzaamheidswaarde. Culemborg mag zich gelukkig prijzen met dit bijzondere monumentale bezit.


Lees meer
Delen:

Download de Fruitalert app!

Wil je als eerste op de hoogte zijn van wanneer je van het heerlijke fruit in Rivierenland kunt genieten? Download dan nu de app ‘Fruitalert’ in de App Store of in de Google Play Store. In deze app vind je alle informatie rondom de groei van het fruit.

logo app store iphone bloesemalert applogo play store bloesemalert app