Mijn favorieten
Mobiel menu openklappen

Zoek hier in Rivierenland

Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Pont Culemborg – Schalkwijk

Steenovenslaan 1

4101 AM

Culemborg

Plan je route

Tussen Culemborg en Schalkwijk vaart een veerpont geschikt voor alle soorten verkeer en vaart het hele jaar door.

Vanuit Culemborg vertrekt hij bij de jachthaven aan de Veerkade. Vanuit Schalkwijk vertrekt de pont vanaf de Veerweg, een zijweg van de Lekdijk.

Vaartijden

Maandag t/m zaterdag van 6.30 – 22.30 uur
Zondag van 9.00 – 22.30 uur

Bijzonderheden

De Culemborgse pont is een gierpont; de boot wordt door een kabel over de rivier getrokken. Een gierpont maakt gebruik van de kracht van het stromende water. De kabel staat dwars op de vaart van de pont; de kabel loopt dus in de lengte van de rivier. Doordat de pont met een halve boog schuin de rivier over gaat (giert), ontstaat middelpunt-vliedende kracht, zoals in een draaimolen.

De gierpont is te herkennen aan de dichtgemaakte stalen, zwart met gele ‘vletten’ die de kabel markeren. Die kabel zit vast verankerd, stroomopwaarts van de pont, op het diepste punt van de rivier.


Lees meer
Delen:

Schrijf je in voor de bloesemalert!

Altijd als eerste op de hoogte van de bloesemstand? Schrijf je in voor de bloesemalert! Je ontvangt dan updates betreft de bloesemstand. Zo ben je altijd op de hoogte van de laatste informatie!

Nieuw dit jaar: de Bloesemapp! In deze app vind je alle informatie rondom de bloesemperiode. Binnenkort is de app te verkrijgen in de Google Play Store en in de Apple store.