Mijn favorieten
Mobiel menu openklappen

Zoek hier in Rivierenland

Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Rijkspeilschaalhuisje

Veerweg bij 3

4101 AJ

Culemborg

Plan je route

Het rijkspeilschaalhuisje is gebouwd in circa 1890 in een stijl die invloeden vertoont van de chaletstijl. Het wordt deels door een spijlenhek omgeven. Het oorspronkelijk vrijstaande gebouwtje heeft zijn functie van metingen van de waterstand in de Lek sinds midden jaren tachtig van de twintigste eeuw verloren. Tegenwoordig maakt het door middel van een glazen tussenlid deel uit van het naastgelegen woonhuis dat niet onder de rijksbescherming valt.

Het rijkspeilschaalhuisje beslaat een rechthoekige plattegrond en is opgetrokken in gele baksteen met alleen in de tweede geleding sierbanden van roodbruine baksteen. Het overstekende tentdakje is voorzien van een gesneden decoratieve daklijst. Via een trapje aan de voorzijde bereikt men de toegangsdeur.

Enkele jaren geleden heeft de gemeente bij toeval de hand weten te leggen op de vrijwel volledige inventaris van het rijkspeilschaalhuisje. De inventaris wordt gerestaureerd en krijgt daarna een plekje in het stadhuis.


Lees meer
Delen:

Schrijf je in voor de bloesemalert!

Altijd als eerste op de hoogte van de bloesemstand? Schrijf je in voor de bloesemalert! Je ontvangt dan updates betreft de bloesemstand. Zo ben je altijd op de hoogte van de laatste informatie!

Nieuw dit jaar: de Bloesemapp! In deze app vind je alle informatie rondom de bloesemperiode. Binnenkort is de app te verkrijgen in de Google Play Store en in de Apple store.

Inschrijven

* velden zijn verplicht