Mijn favorieten
Mobiel menu openklappen

Zoek hier in Rivierenland

Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Stationsgebouw Geldermalsen

Genteldijk

Geldermalsen

Plan je route

Het stationsgebouw van Geldermalsen is een Rijksmonument. Het oorspronkelijke gebouw stamt uit 1868, het huidige gebouw komt uit 1884.

Het oorspronkelijke station uit 1868 werd gebouwd door de overheidsdienst Waterstaat naar het type SS vervanger 5e klasse. Dit gebouw bleef niet lang behouden. In 1898 werd het huidige pand opgeleverd: één van de weinige eilandstations in Nederland. Dit betekent dat het stationsgebouw te midden van de perrons is gesitueerd en alleen te bereiken is via een voetgangersbrug.

De eerste spoorlijn die via Geldermalsen werd gelegd, liep tussen Utrecht en Boxtel. Vandaag de dag is de Betuwelijn één van de bekendste spoorverbindingen. Deze lijn liep dwars door de Betuwe, van Elst naar Geldermalsen, en werd op 1 november 1882 in gebruik genomen. Een jaar later werd deze lijn doorgetrokken naar Gorinchem en nog weer later naar Dordrecht. Deze verbeterde bereikbaarheid gaf de Betuwe een belangrijke, economische impuls.

In 2011 werd het station gerenoveerd.

Bron: Geschiedenis Geldermalsen
Foto’s: Stationsweb.nl


Lees meer
Delen:

Download de Fruitalert app!

Wil je als eerste op de hoogte zijn van wanneer je van het heerlijke fruit in Rivierenland kunt genieten? Download dan nu de app ‘Fruitalert’ in de App Store of in de Google Play Store. In deze app vind je alle informatie rondom de groei van het fruit.

logo app store iphone bloesemalert applogo play store bloesemalert app