Mijn favorieten
Mobiel menu openklappen

Zoek hier in Rivierenland

Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Villa in eclectische stijl

Het Voorburg 1

4101 KK

Culemborg

Plan je route

Deze villa behoort in Culemborg zonder twijfel tot een van de mooiste in zijn soort. Zij is rond 1891 gebouwd in opdracht van houthandelaar A.S. Verwoerd. De architect is niet bekend maar mogelijk is het ontwerp van de hand van stadsarchitect Gijsbartus Prins (1852-1933), die meerdere villa’s aan Het Voorburg heeft ontworpen.

Het pand is gebouwd in een eclectische stijl waarbij invloeden van de neorenaissance zijn te onderscheiden zoals de toepassing van spekbanden en veelkleurig siermetselwerk in de vullingen van de boogvelden boven de vensters. De beschoten topgevels met grote overstek verwijzen naar de chaletstijl. De briefpanelen in de voordeur zijn afgeleid van de (neo)gotiek.

In het interieur vinden we op de begane grond enkele vertrekken met gepolychromeerde en door sierlijsten onderverdeelde stucplafonds, waarop met name florale motieven zijn geschilderd. De woning is gelegen tegenover het voormalige, onbebouwde kasteelterrein en wordt door een diepe tuin met een gietijzeren spijlenhek gescheiden van de straat.

Het pand maakt deel uit van een straatwand van overwegend 19de eeuwse, vergelijkbare bebouwing van monumentale villa’s. Het betreft hier feitelijk de eerste stadsuitbreiding gesitueerd aan de noordoostzijde van het centrum. De meeste villa’s hebben de status van beschermd monument.


Lees meer
Delen:

Je voelt je thuis in Rivierenland!

Je vindt hier rust en ruimte en uitgestrekte gebieden waar je lekker een frisse neus kunt halen.

Belangrijk: Vanwege de recente ontwikkelingen rondom het COVID-19 virus zijn de maatregelen in Nederland aangescherpt. Wij adviseren om de richtlijnen van het RIVM en de Rijksoverheid op te volgen. Raadpleeg ook altijd de website van de betreffende ondernemer voor actuele informatie.