Mijn favorieten
Mobiel menu openklappen

Zoek hier in Rivierenland

Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Wapenplaats bij Asperen

Zuiderlingedijk

Asperen

Plan je route

De Wapenplaats is een klein fort van 0,8 hectare op de Zuiderlingedijk. Rondom de Wapenplaats ligt een aarden wal en het is grotendeels omgeven door een fortgracht. De openbare weg loopt dwars door het fort. Aan de zuidkant van het fort is het fort hiervoor doorbroken, dit wordt een coupure genoemd.

Ten noorden van het fort bevindt zich in de dijk een zeldzame dubbele ‘waaiersluis’. De sluis is een onderdeel van het Lingesluizencomplex.

De enige stenen bebouwing op het fort dateert uit de mobilisatieperiode 1939-40: een groepsschuilplaats van gewapend beton. Elf man konden hierin schuilen voor vijandig vuur. Op het fortterrein staat verder een zogeheten Nissenhut uit 1950. Deze langwerpige loods met halfrond golfplaten dak is een vinding uit de Eerste Wereldoorlog van de Canadese militair Nissen. Een tijdlang waren deze bouwsels zeer populair, ook voor niet-militaire toepassingen: ze doken dan ook overal en nergens op.

De Wapenplaats diende ter verdediging van de sluis, de Linge en de Zuiderlingedijk.

Er zijn plannen voor herinrichting en openstelling van het fort.

Bron: Hollandsewaterlinie.nl


Lees meer
Delen:

Download de Fruitalert app!

Wil je als eerste op de hoogte zijn van wanneer je van het heerlijke fruit in Rivierenland kunt genieten? Download dan nu de app ‘Fruitalert’ in de App Store of in de Google Play Store. In deze app vind je alle informatie rondom de groei van het fruit.

logo app store iphone bloesemalert applogo play store bloesemalert app