Mijn favorieten
Mobiel menu openklappen

Zoek hier in Rivierenland

Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Musea in Rivierenland

In Rivierenland is er wat musea betreft voor ieder wat wils. Van het bekende fruitmannetje Flip tot de rijke geschiedenis van de koninklijke familie; in onze musea kun je van alles te weten komen.

Duik de geschiedenis in, luister naar de verhalen, sla aan het experimenteren en stap in de schoenen van iemand anders. Oftewel: kom cultuur snuiven, nieuwe werelden ervaren en je kennis vergroten. Maar welke musea zijn nu echte aanraders? Wij zetten het even voor je op een rij!

Slot Loevestein

Middenin het rivierenlandschap bouwde ridder Dirc Loef van Horne in 1361 zijn kasteel. Nu is deze stoere vesting omgetoverd tot een leerzaam en interactief dagje uit! Ontdek meer over het leven op het kasteel met je persoonlijke sleutel en krijg exclusieve toegang tot kamers en exposities. Luister naar de verhalen van bewoners uit het soldatendorp, kom door middel van spellen meer te weten over kruit en wapens en ervaar de dreiging van hoogwater in de kelder.

Lees meer

 

Elisabeth Weeshuismuseum

Bijna 400 jaar lang bood het kolossale gebouw in de binnenstad van Culemborg onderdak aan ruim 700 weeskinderen. Nu vertelt het Elisabeth Weeshuismuseum er de verhalen van vroeger en beantwoord vragen over het leven in het weeshuis. Was het er streng en liefdeloos? Of had het leven ook zonnige kanten? Loop door de oude vertrekken, leer meer over de geschiedenis van het weeshuis en speel de filmquiz of het kinderrechtenspel. Een leuk en leerzaam dagje uit voor de hele familie!

Lees meer

 

Flipje en streekmuseum

Het Flipje en Streekmuseum is gevestigd in de oude herensociëteit van 1789. In vijftig boeiende kastjes word je meegenomen door de wereld van Flipje, jam, de Romeinen en de stad Tiel. Ook vind je in het museum een pratende spiegel, een vreemde kroonluchter en een oude telefoon die uit zichzelf begint te spreken. In de jamfabriek kun je verder leuke wedstrijden spelen, zoals wie roert het snelst in de jamkookpan, wie draait het snelst de doppen op de jampotten of wie kan supersnel fruit sorteren?

Lees meer

 

Marechausseemuseum

Al sinds 1814 draagt de marechaussee zorg voor de veiligheid in Nederland. In het marechausseemuseum in Buren ontdek je de veelzijdigheid van dit krijgsmachtsdeel en leer je meer over het rijke heden en verleden. Luister naar de verhalen en maak het zelf mee! Doe sporenonderzoek, maak een foto in motorkleding en klim in allerlei voertuigen.

Lees meer

 

Nationaal Glasmuseum

Duik in de glazen schatkamer van Nederland! Bezoek de exposities over historisch glas en hedendaagse glaskunst en ontmoet de glasblazers in het oude stadscentrum van Leerdam. In het Transparant Depot is bovendien de vaste collectie te bewonderen waar de nadruk ligt op 20 en 21ste eeuwse topstukken. Het Natonaal Glasmuseum is van dinsdag t/m zondag geopend.

Lees meer

 

Stadskasteel Zaltbommel

In Het Maarten van Rossemhuis, een monumentaal pand uit 1535, vind je het stadskasteel Zaltbommel. Hier ontdek je meer over de geschiedenis van Zaltbommel, de bekende tekenares Fiep Westendorp die hier geboren is en de Bommelerwaard. Een leerzaam museum voor jong en oud!

Lees meer

 

Museum Buren & Oranje

Buren mag zich Oranjestad noemen, vanwege de band met de koninklijke familie: In 1551 trouwde prins Willem van Oranje hier namelijk met Anne van Buren-Egmond. Nu wordt deze band met het Oranjehuis op een verrassende wijze laten zien in het Museum Buren & Oranje. Hier vind je kinderkleertjes van de jonge prinses Wilhelmina tot alle autostandaards van de Oranjes.

Lees meer

 

GeoFort

GeoFort is het science museum waar alles om de aarde draait! Het is gevestigd op een spannend fort waar binnen én buiten van alles te beleven is. Experimenteer en ontdek hoe de wereld werkt: probeer een toren te bouwen in aardbevingsgebied, leer over big data en klimaatveranderingen, laat een vulkaan uitbarsten en daal met een lift 6.000 kilometer diep in de aarde.

Lees meer

 

Waar zijn de musea te vinden?

Elisabeth Weeshuis Museum
Culemborg
Het is leuk in het weeshuis! Hoezo leuk in het weeshuis? Het was er toch erg streng en liefdeloos? Of had ...
Lees meer
Fort bij Asperen
Acquoy
Fort bij Asperen is één van de mooiste forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het monumentale torenfort spreekt tot de verbeelding ...
Lees meer
Nationaal Glasmuseum
Leerdam
Nationaal Glasmuseum, twee locaties, één grote belevenis. In de glasblazerij zie je hoe gloeiend glas tot leven komt. In het museum ...
Lees meer
Slot Loevestein
Poederoijen
Slot Loevestein ligt op een unieke plek. Waar Maas en Waal samenkomen en Gelderland, Brabant en Zuid-Holland elkaar raken. In dit ...
Lees meer
Flipje en Streekmuseum
Tiel
Het museum neemt je mee naar de wondere wereld van Flipje, de jam, de Romeinen en de complete geschiedenis van de ...
Lees meer
Stadskasteel Zaltbommel
Zaltbommel
Museum Stadskasteel Zaltbommel is is gevestigd in het Maarten van Rossemhuis, een monumentaal pand uit 1535 in het centrum van Zaltbommel. ...
Lees meer
Marechausseemuseum
Buren
In het Marechausseemuseum in Buren ontdek je de veelzijdigheid van de Koninklijke Marechaussee. Het bezoek is een spannend onderzoek en biedt ...
Lees meer
Museum Buren & Oranje
Buren
Dit museum laat op verrassende wijze de band met ons Oranjehuis zien. In het museum volg je de geschiedenis van Buren ...
Lees meer
Bezoekerscentrum De Grote Rivieren
Heerewaarden
Het Bezoekerscentrum laat de rijke historie van Heerewaarden zien aan groot en klein, waarbij de riviervisserij en het werk op de ...
Lees meer

Bekijk meer zien en doen activiteiten in Rivierenland!

Verblijf je meerdere dagen in Rivierenland? Naast museau zijn er nog veel meer dingen te beleven! Op onderstaande pagina kun je filteren op regio en activiteit.

Bekijk hier alle activiteiten