100 jaar Stoomgemaal De Tuut

10 april 2018

In 2018 viert stoomgemaal De Tuut in Appeltern zijn honderdjarig bestaan met allerlei activiteiten. In 1918 werd het stoomgemaal, als laatste van de stoomgemalen in het Land van Maas en Waal, in bedrijf gesteld. Het stoomgemaal is tot 1967 in bedrijf geweest, bijna vijftig jaar dus!  

Daarna is het gebouw vervallen tot bijna een ruïne. Na maar liefst dertig jaar werk door een groep enthousiaste vrijwilligers is het gemaal volledig gerestaureerd. De Tuut van nu is precies zoals het gemaal in 1918 gebouwd is. Daarmee is De Tuut het enige nog volledig authentieke en werkende stoomgemaal in Nederland.

Op zaterdag 5 mei is de feestelijke seizoen opening van Stoomgemaal De Tuut. Vanaf 13.00 uur is het gebouw weer open voor publiek. De nieuwe film over de restauratie en een thematentoonstelling over ‘100 jaar De Tuut’ zijn dan te zien. Op zondag 13 mei gaat De Tuut in vol bedrijf. Vanaf 12.30 uur laat De Tuut zien hoe het stoomgemaal het Land van Maas en Waal vijftig jaar lang heeft drooggehouden.

De Tuut is vanaf 5 mei van dinsdag t/m zondag open tussen 11.00 en 16.00 uur.

Schrijf ook vast in je agenda: 8 juli is er een groot stoomfeest waarbij de 19e eeuw, de eeuw van stoom en ijzer, herleeft bij De Tuut in Appeltern.

Kijk hier voor het volledige jubileumprogramma.