Maas en Waalse Oogstdagen: feest van herkenning van het plattelandsleven

02 augustus 2017

Als de zomer op zijn hoogtepunt is wordt er door de boeren geoogst. Een fenomeen dat al zo oud is als de mensheid zelf. Zo belangrijk dat het ook nu nog vol vreugde en dankbaarheid wordt gevierd. Stichting Maas en Waalse Oogstdagen organiseert op zaterdag 12 en zondag 13 augustus de Maas en Waalse Oogstdagen. 

Op het terrein van Uiterwaarde op de Gouden Ham bij Appeltern wordt dit gratis, zomerse en feestelijke evenement op touw gezet, wat al sinds jaar en dag vele bezoekers van alle leeftijden trekt.

Boeren presenteren zich aan het publiek met een streekmarkt waar lokale en hoogwaardige producten worden verkocht. Een aantal agrarische activiteiten uit tijden van weleer zoals klompen maken, manden vlechten en een molenaar demonstratie herleven op het ambachtsplein en nemen je mee naar grootmoeders tijd. Met demonstraties van oude tractoren en landbouwmachines en een demonstratie schapen drijven is er volop vertier op het demonstratieveld. De moderne landbouw is te bewonderen op Jans Landbouwplein, zoals GPS bestuurde graaf- en grondverzetmachines en een filmimpressie over de inzet van drones. Men toont er het laatste in de Hightech ontwikkelingen van landbouwmechanisatie.

Het NK Hooien en de Boerendriekamp zorgen steeds weer voor grote hilariteit en spektakel voor jong en oud publiek. Teams strijden tegen elkaar om de eer. Ze stropen de mouwen op, spugen in hun handen en nemen de hooigaffel ter hand. Wie stapelt de hoogste en stevigste wagen hooi die foutloos en snel een parcours aflegt? Behendigheid, kracht en samenwerking worden getest. Nog meer spektakel is er met de FOX SPORT voetbalwand, gesponsord door Uiterwaarde, waar bezoekers hun voetbaltalent kunnen uitproberen.

foto: Henk van Coolwijk