Bommellogiecursus "geschiedenis van het onderwijs in de Bommelerwaard"

23 januari 2017

In februari start er weer een cursus Bommellogie in het museumcafé van het Stadskasteel Zaltbommel. De geschiedenis van het lager- en beroepsonderwijs wordt in drie bijeenkomsten toegelicht door deskundigen. 

Hans ter Heege uit Rossum, ontwikkelaar van onderwijs bij de Universiteit van Utrecht en de SLO te Enschede, neemt de eerste bijeenkomst op 6 februari voor zijn rekening. Hij behandelt de veranderingen in het nationale onderwijs in de eerste helft van de 19e eeuw en de situatie in de Bommelerwaard.

Op 13 februari behandelt Theo van den Dool (oud directeur van het Christelijk Onderwijs in Zaltbommel) het onderwijs aan jonge kinderen in Zaltbommel onder het motto “samenwerking”. Het verhaal begint bij keizer Karel V  die voor het eerst wees op de verplichting kinderen te onderwijzen. Pas in 1806 komt er in ons land een echte onderwijswet. Een boeiende geschiedenis door de eeuwen heen om te eindigen bij de huidige tijd.

Tijdens de derde bijeenkomst op 20 februari, nemen Henny Jacobs-Udo, voormalig docent en landelijk adviseur vmbo, en Ad van der Giessen, oud leraar agrarische school te Zaltbommel en Bruchem, u mee in het ontstaan en de geschiedenis van het industrie- en huishoudonderwijs/beroepsonderwijs/agrarisch en vakonderwijs. Wat waren de doelen en voor wie was dit type onderwijs speciaal bedoeld. Hoe was dat hier in de Bommelerwaard geregeld. Aan de hand van anekdotes en beeldmateriaal wordt het een boeiend betoog.

De cursus vindt op 6, 13 en 20 februari zowel 's ochtends plaats  van 9.30 uur tot 11.30 uur als 's avonds van 19.30 uur tot 21.30 uur.

De kosten zijn €40.

Aanmelden kan op bommellogie@stadskasteelzaltbommel.nl onder vermelding van naam, telefoonnummer, ochtend of avond cursus. Inlichtingen: Eugénie de Jong, 0651138741.

Meer informatie op www.stadskasteelzaltbommel.nl