Tiel Maritiem 2017: Koninklijk Varen

30 januari 2017

Onder het motto koninklijk varen zal Tiel Maritiem voor de 4e maal plaatsvinden tijdens het komend Pinksterweekend van zondag 4 en maandag 5 juni. Tiel Maritiem groeit gestaag door tot hét nautisch evenement van midden Nederland, met volop watersport en beleving van de rivier de Waal. 

Maar liefst een kleine 10.000 bezoekers kwamen vorig jaar op het gratis 2-daags evenement af.  Met de 3 pijlers: Bootjes varen! Bootjes kijken & Bootjes kopen is Tiel Maritiem ook dit jaar met Pinksteren weer actief op de Waalkade en in de Tielse haven en op de Waal natuurlijk. Beleven, doen & ervaren voor jong en oud staat voorop. 

Voor de jeugd is het vooral gratis spelevaren in de haven van Tiel met kleine zeilbootjes, kano’s en meevaren met de reddingsbrigade. Maar wil je met je ouders in één boot zeilen dan kan dit ook, want Tiel Maritiem heeft maar liefst 3 familiezeilboten ter beschikking. 2 polyvalken en een kajuitzeilboot. Voor de allerkleinste is er weer varen met modelbootjes dit keer vanaf de pontons. 

Daarnaast zijn er ook betaalde vaartochten over de Waal met 2 bijzondere varende monumenten.  Aan boord van de Waalschokker Neeltje Jantje staat de tijd stil. U waant zich weer in de tijd dat er nog op zalm en steur gevist werd op de Waal. Deze drijfschuit heeft Tiel als thuishaven. 

Maar echt koninklijk varen doe je dit jaar met de PIET HEIN. Dit voormalig prive-jacht van wijlen koningin Juliana en prins Bernard ligt met Pinksteren weer in de haven van Tiel.

In 1952 opende dit schip het Amsterdam-Rijn kanaal en nu 65 jaar later zal dit statische jacht wederom van dichtbij te bewonderen zijn in de haven van Tiel. Dat wordt varen met een koninklijk tintje! Bovendien zal op zondag 4 juni dit schip ook een tocht organiseren in samenwerking met stichting Vaarkracht; vaartochten met kankerpatiënten die hierdoor even helemaal uitwaaien.

Voor het hele snelle werk vaar je natuurlijk mee met de RIB powerboten. RIB offshore events verzorgt ook dit jaar de powerboottochten waarbij je met 80 km/uur over de Waal scheert. Spektakel verzekerd! Alles onder verantwoorde begeleiding van zeer ervaren RIB-piloten. 

Maar natuurlijk kun je ook gewoon lekker kijken naar mooie en bijzondere schepen. In de haven zijn diverse schepen afgemeerd w.o. de brandweerboot Tiel, werkschepen uit de nautische sector en indien mogelijk een politieboot en een schip van Rijkswaterstaat. Bovendien is het bestuur van Tiel Maritiem er alles aan gelegen om dit jaar een kleine bruine vloot op te tuigen; diverse oude vracht- en vissersschepen zorgen voor een historisch decor in de haven. Aan het ponton ‘bootjes kopen’ liggen diverse schepen te koop van zeilboot tot motorboot: u kunt ze allemaal van dichtbij bekijken. Een proefvaart in overleg met de eigenaar is mogelijk. Wie weet komt u te voet en vaart u met een boot weer naar huis. 

Ook op de Waalkade groeit Tiel Maritiem en zoeken we de vernieuwing. Met een uitgebreide nautische markt met ca 50 zeer uiteenlopende aanbieders in de nautische branche. Dit jaar veel meer aanbieders van kleine boten die op trailer te bewonderen zijn. Vooral sloepen en tenders zijn de trend van 2017.