Bijzondere 16e eeuwse kerkgewaden in Weeshuismuseum

02 januari 2018

Vanaf 29 december 2017 zijn ze te zien in het Elisabeth Weeshuismuseum: kerkgewaden waaraan Elisabeth van Culemborg zou hebben mee geborduurd. 

De schitterende kerkgewaden met zijde-, zilver- en goudborduursels worden toegevoegd aan de tentoonstelling Het geheim van de tafel over de memorietafel met vrouwe Elisabeth en haar opeenvolgende echtgenoten Jan van Luxemburg en Anthonis van Lalaing.

Geborduurd door Elisabeth
De bijzondere 16e eeuwse kerkgewaden waren recentelijk te zien als onderdeel van de tentoonstelling Brokaat & Fluweel in het Stedelijk Museum Hoogstraten in België. De tentoonstelling Brokaat & Fluweel over de garderobe van Elisabeth van Culemborg (1475-1555) en Anthonis van Lalaing (1480-1540), toonde tevens een aantal kerkgewaden die het paar schonk aan de Sint-Katharinakerk te Hoogstraten. Drie ervan, twee dalmatieken en een kazuifel, worden dus nu geëxposeerd in het weeshuismuseum. Volgens de overlevering borduurde Elisabeth van Culemborg zelf mee aan twee ervan. Dit is zeker niet ondenkbaar aangezien er aan de Europese hoven in de 16e eeuw veel werd geborduurd door de dames.

Het Elisabeth Weeshuismuseum is trots de bijzondere, oude gewaden te kunnen tonen. Dit dankzij een bijdrage van de Vrienden van het Elisabeth Weeshuis Museum. Voor de bruikleen werkte het museum samen met het Stedelijk Museum Hoogstraten en de Kerkfabriek Sint-Katharina te België. Kijk voor meer informatie op www.weeshuismuseum.nl.