Oude Moestuin opent haar poorten

23 januari 2018

In de Oude Moestuin op landgoed Brakel groeien zo’n 2000 soorten planten en kruiden. Een groot gedeelte hiervan is zeldzaam. Deze soortenpracht bewonderen? Dat kan tijdens de open middagen die Geldersch Landschap & Kasteelen in 2018 weer organiseert. 

Vrijwilligersechtpaar Ermstrang, die de tuin onderhoud, is dan aanwezig om toelichting te geven en vragen te beantwoorden. Ook worden zaden verkocht van diverse planten uit de tuin.

Oude Moestuin
De gedeeltelijk ommuurde moestuin op de oude voorburcht is oorspronkelijk in 1768 aangelegd en in 1981-1982 gerestaureerd. De ligging van de tuin is prachtig te midden van de hoge bomen van het park. Langs de oude tuinmuren zijn allerlei klimplanten te vinden. De tuin heeft zo’n 2.000 soorten planten, waaronder kruiden, inheemse planten en vele kuipplanten. Een groot gedeelte van de kruiden en inheemse planten is zeldzaam. Centraal in de tuin staat een put met oude pomp, onder een berceau met afdak. Het geheel is begroeid met wilde kamperfoelie, bosrank en kiwi. In de kas staan onder meer 75 verschillende soorten tomaten. Achter de kas ligt een veenmoerasje. Blikvanger is de bananenboom, die rond juli/augustus prachtig in bloei staat.

Historie
De plaats van wat nu de Oude Moestuin is, was vroeger een gedeelte van het kasteel. De tuin is in 1768 aangelegd, gelijktijdig met de bouw van wat nu huis Brakel is en deed dienst als moestuin. In de tuin stond een oranjerie die in de wintermaanden de oranjeboompjes herbergde. De oranjeboompjes dienden als aankleding van huis Brakel. Nu staat er een kas op de plek van de voormalige oranjerie. Geldersch Landschap & Kasteelen kocht het landgoed in 1972 van de familie Van Dam van Brakel en in 1981/82 is de tuin geheel gerestaureerd. Hiermee heeft de Oude Moestuin weer haar vroegere functie teruggekregen. Sinds 1982 wordt de tuin onderhouden door het vrijwilligersechtpaar Ermstrang.

De tuin bezoeken
In 2018 opent de Oude Moestuin haar poorten op zondag 15 april, 6 en 20 mei, 3 en 17 juni, 1 en 15 juli, 5 en 19 augustus en 2 september 2018. Buiten deze dagen is de tuin ook voor groepen op afspraak te bezoeken. 

Tijd: 13.00 - 17.00 uur.
Entree: Gratis.
Adres: De Oude Moestuin ligt achter Huis Brakel aan de Dwarssteeg 1, 5306 BC Brakel.
Meer informatie: www.glk.nl of telefoonnumer 0418 - 672 546.

 

Brakel -Oude Moestuinl - Foto Ton Rothengatter