Beleef de boerderij: een leuk en leerzaam dagje uit

17 mei 2018

Op 21 mei, Tweede Pinksterdag, staat een nieuwe editie van Beleef de boerderij op het programma. Bij zes boeren en telers uit Hedel en Ammerzoden kun je die dag een kijkje nemen achter de schermen en zien wat er allemaal gebeurt voor je kunt genieten van de streekproducten op je bord.

Ook dit jaar is er weer een gevarieerd programma. Kom kijken hoe de dieren op de boerderij leven, hoe champignons geteeld en geoogst worden, hoe het lekkerste ijs van de Bommelerwaard gemaakt wordt en wat je allemaal met een aardappel kunt doen. Ook kun je meedoen aan een prijsvraag waarbij je mooie prijzen kunt winnen. Voor kinderen is er een kleurwedstrijd. De kleurplaat kun je downloaden op www.capreton.nl en op 21 mei inleveren bij één van de deelnemende bedrijven.

Koeiendans
Het hoogtepunt van het evenement is de koeiendans. Na de winterperiode mogen de koeien voor het eerst weer de wei in en dat wordt genieten voor de koeien én het publiek. De koeiendans vindt plaats om 12.00 uur op de boerderij van de familie van Zeelst, Achterdijk 57 in Hedel. De koeien worden losgelaten door de kersverse Aardbeienkoningin van de Bommelerwaard. Wie dat is, wordt dan ook bekend. Dus zorg dat je om 11.45 uur aanwezig bent!

Om het voor de bezoeker makkelijk te maken, rijdt er een tractorhuifkar tussen de boerderijen. Voor bezoekers die met eigen vervoer rondrijden zijn er plattegrondjes op de bedrijven aanwezig. De toegang tot de boerderijen is gratis.

Deelnemende bedrijven:

  • Melkveehouderij en boerengolfboerderij van familie van Zeelst, Achterdijk 57, 5321 JB Hedel.
  • Kinderopvang 'De Vrijbuiter' van Mathé en Lilian van Goch, Achterdijk 10, 5321 JB Hedel:
  • IJsboerderij en melkveehouderij 'De Schoonheuvel' van Arjan en Nicolien van Zeelst, Veldweg 55, 5321 JD Hedel
  • Biologisch varkensbedrijf van familie van den Bogert, Mezenweg 11, 5321 JR Hedel
  • Champignonkwekerijen 'De Hopwaag' van Han en Margot van Hemert en Natuurspeeltuin Hoppies, Zandweg 17, 5324 JN Ammerzoden
  • Jac van den Oord Potatoes, Uilecotenweg 53, 5324 JT Ammerzoden

We Are Food 
Beleef de Boerderij is één van de evenementen in het kader van We Are Food. De Bommelerwaard doet onder de noemer 'De boer op in de Bommelerwaard' mee aan het Brabantse themajaar We Are Food. De Bommelerwaardse evenementen Kom in de kas, Aardbeiendag, Beleef de boerderij en Proeflokaal hebben een plekje gekregen in het programma van We Are Food van de regio Noordoost Brabant.

De provincie Brabant is in 2018 Europese Regio van de Gastronomie en staat daarom het hele jaar in het teken van beter eten. Heerlijk, eerlijk en vindingrijk eten staat centraal tijdens We Are Food. Omdat streekproducten hét kenmerk van de Bommelerwaard zijn, sluit de regio perfect aan bij het thema.

Het volledige programma is te vinden op www.capreton.nl of via Facebook: www.facebook.com/beleefdeboerderijbommelerwaard