Vier populaire fietsroutes in Rivierenland

16 mei 2018

Wie van fietsen houdt kan in Rivierenland zijn hart ophalen. Door de hele regio zijn veel mooie routes uitgezet. Ze voeren je over de dijken, langs slingerende rivieren, uiterwaarden, boomgaarden en karakteristieke dorpen. Wij tippen er vier!  

 

Lingeroute
De rivier de Linge is de langste rivier in Nederland. Dat het ooit een woeste waterstoom was, is nu bijna niet meer voor te stellen, want tegenwoordig meandert de rivier traag door het Betuwse landschap. De Lingeroute volgt beide zijden van de Linge tussen Gorinchem en Geldermalsen. Onderweg fiets je door historische dijkdorpjes zoals Rumpt, Heukelum en Acquoy. Niet te missen is Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt, het startpunt van de route. In de zomer vind je overal stalletjes waar je vers fruit kunt kopen. Een aanrader is De Hoenderik. Hier kun je naast fruit proeven, ook zelf fruit plukken.

Startpunt: Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt
Lengte: 70 kilometer

Bekijk hier de routebeschrijving. 

Lingeroute

 


Maas en Waalroute
Geniet van de landelijke omgeving in het Land van Maas en Waal met de rivieren Maas en Waal als natuurlijke grenzen. Laat je verrassen door de slingerende dijken, uitgestrekte polders, vele fruitboomgaarden en fruitstalletjes en mooie vergezichten in de uiterwaarden. De Maas en Waalroute brengt je onder meer langs De Tuinen van Appeltern, hét tuininspiratiepark van Nederland, en Stoomgemaal De Tuut, die dit jaar zijn honderdjarig bestaan viert. Voor waterpret is waterrecreatiegebied De Gouden Ham een aanrader. Middenin de schitterende natuur kun je heerlijk ronddobberen met een bootje, vissen, zwemmen, zeilen, surfen, waterskiën, zonnen, wandelen of met een kano de Maas verkennen.

Startpunt: IJssalon Ohlala
Lengte: 66 kilometer

Bekijk hier de routebeschrijving. 

Maas En Waalroute (1) 


Rivieren Rivalen
Gelegen tussen de Waal in het noorden en de Maas in het oosten is er in de Bommelerwaard altijd een strijd geweest tegen de eeuwige rivaal: het water. Deze strijd is dan ook een terugkerend element in de Rivieren Rivalen-fietsroute. Zo passeer je onder meer de Afgedamde Maas tot Well, welke werd aangelegd na de watersnoodramp in 1861. Je start bij Slot Loevestein, gelegen op een unieke plek in Gelderland: daar waar de Maas en Waal samenkomen. Loevestein is niet het enige indrukwekkende kasteel dat je onderweg tegenkomt. Tussen de Maas en Waal in ligt Kasteel Ammersoyen. Je hebt maar weinig fantasie nodig om je hier in de middeleeuwen te wanen.

Startpunt: Slot Loevestein
Lengte: 72 kilometer

Bekijk hier de routebeschrijving. 

 

De Pontjes Rond
Fiets De Pontjes Rond en ga over maar liefst drie verschillende wateren: de Rijn, de Lek en het Amsterdam-Rijnkanaal. Ervaar het afwisselende landschap van rivieren, dijken, uiterwaarden en boomgaarden. Om het water over te steken maak je tweemaal gebruik van een pontje en een keer van een brug. Onderweg passeer je het stadje Buren, dé Oranjestad van Nederland. Buren kreeg deze titel in 1551 toen Willem van Oranje in het huwelijk trad met Anna van Egmond. Je start en eindigt bij ’t VeerHuys in Beusichem. Geniet in de serre of op het terras van een kopje koffie, lunch of diner. 

Startpunt: ’t VeerHuys
Lengte: 42 kilometer

Bekijk hier de routebeschrijving.

De Pontjes Rond - T Veer Huys