Mobiele bereikbaarheid van het alarmnummer 112 in Ophemert, Opijnen en Neerijnen.

19 november 2015

Uit onderzoek van TNO en Agentschap Telecom blijkt dat het in Nederland goed geregeld is met de mobiele bereikbaarheid van het alarmnummer 112. In 99% van de gevallen slaagt een mobiele oproep naar het alarmnummer. 

In een aantal gebieden is de kans om 112 te bereiken (statistisch gezien) minder dan 99%. Bijvoorbeeld als je gaat recreëren in de mooie natuurgebieden of als je dicht bij de grens bent. Ook in deze gebieden kun je 112 in de meeste gevallen gewoon mobiel bellen. Zeker als je weet wat je zelf kunt doen om de slagingskans van een mobiele 112-oproep te vergroten.

Wat kan ik doen als ik 112 met mijn mobiele telefoon niet kan bereiken?
1. Probeer 112 te bereiken met een ander toestel, vast of mobiel.
2. Ga een paar meter verderop staan en probeer het opnieuw. Ook kun je je verplaatsen en in een andere richting gaan staan om het nog eens te proberen.
3. Houd het toestel hoog en laat de antenne vrij. De antenne zit meestal aan de onderkant van een smartphone.
4. Blijf proberen! Een mobiele telefoon maakt gebruik van radiosignalen. Het bereik van die signalen wordt door allerlei factoren beïnvloed. Bijvoorbeeld door obstakels zoals gebouwen, langsrijdende bussen en vrachtwagens of begroeiing.
5. Blijf bij een slachtoffer en vraag omstanders om te helpen en te bellen.

Wist je dat...
• ... je 112 ook kunt bellen als je telefoon aangeeft dat je geen bereik hebt? Als je eigen provider geen dekking biedt, nemen andere providers je 112-oproep over.
• ... je 112 ook kunt bellen als je geen beltegoed hebt?
• ... buitenlandse netwerken je 112-oproep overnemen in de grensgebieden? Je komt dan terecht bij de Belgische of Duitse alarmcentrale. Zij verbinden je dan meteen door met de juiste meldkamer in Nederland.
• ... je 112 kunt bellen tijdens een storing bij je eigen provider? Andere aanbieders nemen je 112-oproep dan over.
• ... 112 ook tijdens een stroomstoring bereikbaar is? De landelijke alarmcentrale en de regionale meldkamers schakelen bij stroomuitval over op noodstroomvoorziening
• ... 112-oproepen altijd voorrang hebben op andere oproepen?

Meer informatie over alarmnummer 112 vind je op www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/alarmnummer-112