Start Maand van de Geschiedenis Gelderland

28 september 2016

1 oktober start de Maand van de Geschiedenis, hét grootste historische evenement van Nederland. Dit jaar is het thema Grenzen. “Als grensprovincie is Gelderland meer dan eens de buffer geweest die het westen moest beschermen tegen vijandelijke aanvallen”, aldus Bijzonder Hoogleraar Dolly Verhoeven in haar column ‘Voorbij Amersfoort’.

Honderden culturele instellingen organiseren activiteiten rondom het actuele thema Grenzen. Van de Romeinse limes tot het koloniale verleden, van grensconflicten tot grenzen van vrijheid. Alleen in oktober komt de Gelderlander zoveel in aanraking met de geschiedenis van grenzen. Een greep uit het programma.

Smokkelen in het Nederlands Openluchtmuseum
In het Nederlands Openluchtmuseum – hoofdorganisator van de Maand van de Geschiedenis – staat oktober in het teken van Smokkelen in de Eerste Wereldoorlog. Tijdens de Eerste Wereldoorlog passeerde heel wat illegale smokkelwaar over de Nederlands-Belgische grens. In het Smokkelspel smokkelen bezoekers met het hele gezin bloem, petroleum en zeep langs de douane. Daarnaast organiseert het museum op 15 oktober een verdiepende lezing over de Dodendraad.
1-31 oktober, Hoeferlaan 1 Arnhem Nederlands Openluchtmuseum maandvandegeschiedenis.nl/smokkelen

024 Geschiedenis Nijmegen
De oudste stad van Nederland staat drie dagen lang in het teken van haar rijke geschiedenis: van Romeinse limes tot frontlijn, van vestingwerk tot toevluchtsoord. Verwacht pop-up geschiedeniscolleges in de binnenstad, Romeinse smaakbeleving, de grote geschiedenisquiz en meer.
14 – 16 oktober Diverse plekken in Nijmegen 024geschiedenisnijmegen.nl

Dag van de Arnhemse Geschiedenis
Ontdek de grensverhalen van Arnhem, maak een oversteek met het pontje, bezoek de Romeinse tuin en kom luisteren naar historische DJ sessions. Op drie locaties in Arnhem, Noord en Zuid is er deze dag van alles te doen.
15 oktober, diverse plekken in Arnhem dagvandearnhemsegeschiedenis.nl

Week van de Koloniale Geschiedenis
In hoeverre zijn gebeurtenissen die in het verleden zijn gesmeed nu nog van belang? Zit Nederland vast aan het verleden of is Nederland gedekoloniseerd? Het koloniale verleden is actueler dan ooit. Ontdek meer tijdens de Week van de Koloniale Geschiedenis.
15 – 23 oktober, Museum Bronbeek Velperweg 147, Arnhem maandvandegeschiedenis.nl/kolonialegeschiedenis

Gelderse Museumdag
Voor maar 1 euro kan men op deze dag een museum bezoeken en meedoen met activiteiten speciaal voor gezinnen met kinderen. Meer dan zeventig Gelderse musea doen mee.
22 oktober diverse locaties maandvandegeschiedenis.nl/geldersemuseumdag

Gelredagen
Omroep Gelderland zendt elke maandagavond het tv-programma 'Ridders van Gelre' uit. De zaterdag na het televisieprogramma is er een Gelredag op een van de locaties die in de tv-uitzending aan bod kwamen Op zaterdag 8 oktober reizen de ridders af naar Buitenplaats Koningsweg, een voormalig militair terrein op de Veluwe. Deze dag zijn er tussen 10:00 en 13:00 uur speciale rondleidingen over de geschiedenis van het bijzondere erfgoed en landschap. spannendegeschiedenis.nl/gelredagen

De complete agenda voor Gelderland is te bekijken op: maandvandegeschiedenis.nl/agenda