6 tips voor Open Monumentendag in Rivierenland

05 september 2018

Zo’n 100 monumenten in Rivierenland openen in het weekend van 8 en 9 september hun deuren voor het publiek. Open Monumentendag is dé kans om een plek te bezoeken waar je normaal gesproken niet zo snel komt. Wij geven een paar tips!

 

Kasteel Waardenburg
Volgens een legende heeft de beruchte Dokter Faust op kasteel Waardenburg gewoond. Hier probeerde de dokter de Steen der Wijzen te maken. Wanneer elke poging echter mislukt, roept Faust ten einde raad de hulp van de duivel in. Die belooft Faust dat hij zeven jaar mag wensen wat hij wil, maar dat zijn ziel daarna voor de duivel zal zijn. En ja hoor, na zeven jaar komt de duivel hem halen. De huishoudster vindt de volgende ochtend bloedvlekken en Faust is spoorloos verdwenen. In de Faustkamer op het kasteel zijn de bloedvlekken nog steeds zichtbaar …

Durf jij het kasteel binnen te stappen? Op 8 september kun je tussen 10.00 en 17.00 uur een kijkje nemen. Ook de nabijgelegen Kasteeltuin bij Huis Neerijnen, het Stroomhuis Neerijnen en de Korenmolen zijn te bezoeken.

Sint Maartenskerk Tiel
De Sint Maartenskerk is door de jaren heen vele malen verbouwd, vergroot en opnieuw gebouwd. Men spreekt daarom ook wel van de ‘tien gedaanten van de Maartenskerk’. Op 9 september tussen 12:00 en 17:00 is de kerk open. Om klokslag 12 uur zal de Beiaardier van de Sint Maartenskerk de open monumentendag openen met een prachtig orgelconcert. Onder andere de Slavische Dansen van Antonin Dvořak.

Festival: Spiegel van de Culemborgse samenleving
Culemborg viert dit jaar dat het 700 jaar stadsrechten heeft en daarom pakt de monumentendagcommissie extra uit! Niet alleen zijn er veel monumenten, er is ook een festival: Spiegel van de Culemborgse samenleving. In de Culemborgse binnenstad is dans, muziek, een markt en een proeverij. Bekijk hier het volledige programmaboekje!

Culemborg 700 Vlaggen Stadhuis (4)

 

Busexcursie Geldermalsen
Wil je meerdere monumenten rondom Geldermalsen bezoeken? Dan is de bus excursie ideaal! De bus rijdt op 8 september op twee tijdstippen: 10.00 uur en 13:30 uur. Wethouder Niko Wiendels gidst je langs de monumenten en vertelt allerlei interessante wetenswaardigheden. De tour van 10:00 uur komt langs molen De Vlinder in Deil, de kerk en het rechthuis in Gellicum en sluit af bij Gasterij de Os en het Paard in Deil. In de middag gaat de bus via Mariënwaerdt naar het historische centrum van Beesd, de Sint Pieterkerk en de Boutensteijnse sluis in Rumpt. Deelname is gratis, maar reserveer wel even vanwege het beperkte aantal plaatsen. De excursies duren drie uur.

Molen de Hoop
Neem een kijkje in de historische korenmolen De Hoop in Rijswijk. Klim mee naar boven met de molenaar en zie hoe de wind de wieken in gang zet. Verder is er een oogstfeest waar je van allerlei lekkers kunt proeven en kopen: groente, fruit, melen en mixen en lokale honing. De imker vertelt graag meer over zijn bijen en honing. Ook kun je je eigen broodjes bakken boven de vuurkorf of je schilderkunst uitproberen.

Batterij onder Poederoijen
De Batterij onder Poederoijen is onderdeel van de Nieuwe Hollandse waterlinie. Deze linie van maar liefst 85 kilometer lang loopt helemaal van Muiden tot aan de Biesbosch. Tussen 1815 en 1940 was het water onze bondgenoot. De Nieuwe Hollandse waterlinie zorgde ervoor dat Holland onbereikbaar was voor de vijand. Wanneer oorlog dreigde liet men hele stukken land vollopen met een laagje water tot kniehoogte. De Batterij onder Poederoijen moest de Maas bewaken en samen met de Batterij onder Brakel het veld dat onder water moest kunnen lopen in de Bommelerwaard controleren en de sluizen beschermen. Tip: drink een kopje koffie of thee bij Brasserie de Buurman dat naast de batterij ligt.

Bekijk hier een lijstje met alle opengestelde monumenten.