De Bommelerwaard is een belevenis

Het zuidwestelijk deel van Rivierenland wordt gevormd door de Bommelerwaard. Deze streek wordt ook wel riviereiland genoemd: omringd door de Waal en de Maas kenmerkt dit schitterende gebied zich door vele bezienswaardigheden: legendarische kastelen en historische kerken maken van een bezoek aan mooie stadjes als Zaltbommel en Rossum een onvergetelijk dagje uit. Ook voor fietsers is het gebied een ware ontdekkingstocht, langs pittoreske dorpjes en slingerende dijken kun je urenlang genieten van al het natuurschoon.

Natuurontwikkelingsgebied Fort Andries is een unieke plek waar de wilde Waal en de milde Maas elkaar op korte afstand naderen. ‘Waardnamen’ komen sinds de twaalfde eeuw voor: een waard of weerd is een oude naam voor vlak land in een rivierengebied. De Bommelerwaard is een waard vernoemd naar Bommel, de lokale naam voor het karakteristieke Zaltbommel.

De Bommelerwaard bestaat uit de gemeenten Maasdriel en Zaltbommel.

Fietsroutes door de Bommelerwaard

 • Grote Rivierenroute

  Grote Rivierenroute

  Combineer het beste in Rivierenland

 • Bommelerwaardse Kasteelroute

  Bommelerwaardse Kasteelroute

  Ware ontdekkingstocht langs Bommelerwaardse kastelen

 • Rivieren Rivalen

  Rivieren Rivalen

  Op ontdekkingstocht door de veelzijdige Bommelerwaard

 • Sterke Dijkenroute

  Sterke Dijkenroute

  80 kilometer over de versterkte dijken van de wilde Waal

 • Kersentocht Bommelerwaard

  Kersentocht Bommelerwaard

  Fiets de kersentocht door de Bommelerwaard

 • Rondje Pontje Vestingdriehoek

  Rondje Pontje Vestingdriehoek

  Water staat centraal bij dit rondje met pontjes

 • Fietsen in de Vestingdriehoek

  Fietsen in de Vestingdriehoek

  Een must voor natuur- en cultuurliefhebbers!

 • Van Landgoed naar Kasteel

  Van Landgoed naar Kasteel

  De perfecte combinatie van natuur en cultuur!

 • Appels met peren vergelijken

  Appels met peren vergelijken

  Appelbomen van 100 jaar oud!

 • Bommelse dijken

  Bommelse dijken

  Als je de Bommelerwaard beter wilt leren kennen, is dit de juiste route.

Ridders en kastelen

Niet alleen het prachtige natuurlandschap is zo kenmerkend voor deze streek; er staan verschillende markante kastelen, zoals Kasteel Ammersoyen, Huis van Malsen, Kasteel Nederhemert en Slot Rossum. Maar verreweg het meest bekende kasteel is Slot Loevestein in Poederoijen, gelegen op het uiterste westpunt.

Ridder Dirk Loef van Horne liet het kasteel rond 1345 bouwen; hij gebruikte het als woonhuis waar vandaan hij rooftochten kon houden. Gedurende de Tachtigjarige Oorlog was Loevestein bezet door Spanjaarden, maar in opdracht van Willem van Oranje werd het ingenomen door geuzenleider Herman de Ruiter. Daarna deed het slot dienst als staatgevangenis, met als bekendste De gevangene Hugo de Groot, die na twee jaar ontsnapte in een boekenkist.

Zowel voor volwassenen als kinderen is een bezoek aan Slot Loevestein een unieke belevenis: het kasteel en de vesting zijn het hele jaar door zowel zelfstandig als met een gids te bezoeken. Kids kunnen lekker hun gang gaan in het robuuste kasteel en de prachtige natuur er omheen. Er is van alles te doen: in het kasteel luisteren naar verhalen, verkleed met een gids de kinderrondleiding doen of zelf de Middeleeuwen verkennen met een speciale koffer. Ook zijn er speciale speurtochten voor stoere kinderen, zoals de GPS Geuzentocht en Speuren naar sporen van vroeger. Een dagje uit in de Bommelerwaard wordt zo een hoogtepunt voor het hele gezin.

Eropuit met kids

Kinderen kunnen hun hart ophalen in de Bommelerwaard. Van Boerengolf tot reuzebuitenspeeltuin Hoppies, en van IJsboerderij de Schoonheuvel tot speelparadijs Kids Castle: er is voor ieder wat wils.

 • Kinderspeelparadijs Kids Castle

  Kinderspeelparadijs Kids Castle

  Speeltuin

  Hedel

 • IJsboerderij De Schoonheuvel

  IJsboerderij De Schoonheuvel

  IJssalon

  Hedel

 • Boerengolf/ Voetgolf Hedel

  Boerengolf/ Voetgolf Hedel

  Boerengolf

  Hedel

 • Hoppies

  Hoppies

  Speeltuin

  Ammerzoden

 • Kasteel Ammersoyen

  Kasteel Ammersoyen

  Kasteel of Landhuis

  Ammerzoden

 • Slot Loevestein

  Slot Loevestein

  Kasteel of Landhuis

  Poederoijen

Blijf je slapen?

Nee, je hoeft niet naar huis vannacht! In de Bommelerwaard vind je namelijk luxe overnachtingen, knusse hotelletjes en fijne B&B's. 

 • B&B De Bloesemhof

  B&B De Bloesemhof

  Bed and Breakfast

  Bruchem

 • Boerderij De Spijken

  Boerderij De Spijken

  Appartement

  Ammerzoden

 • Camping De Rietschoof

  Camping De Rietschoof

  Camping

  Aalst

 • De Gouden Molen

  De Gouden Molen

  Hotel

  Rossum

 • Het Gouden Zusje

  Het Gouden Zusje

  Appartement

  Kerkdriel

 • Van Gent Watersport

  Van Gent Watersport

  Jachthaven

  Kerkdriel

De Boer op in de Bommelerwaard

De Bommelerwaard doet onder de noemer De boer op in de Bommelerwaard mee aan het Brabantse themajaar We Are Food . De gemeenten Maasdriel en Zaltbommel haalden dit Brabantse evenement ook naar Gelderland. Zo krijgen de Bommelerwaardse evenementen Kom in de kas, Aardbeiendag, Beleef de boerderij en Proeflokaal een plekje in het programma van We Are Food van de regio Noordoost Brabant.De provincie Brabant is in 2018 Europese Regio van de Gastronomie en staat daarom het hele jaar in het teken van beter eten. Heerlijk, eerlijk en vindingrijk eten staat centraal tijdens We Are Food. Omdat streekproducten hét kenmerk van de Bommelerwaard zijn, sluit de regio perfect aan bij het thema.

Wethouder Looijen van de gemeente Zaltbommel: “Deelname aan het programma van We Are Food is een mooie kans voor dit prachtige eiland tussen de rivieren. Samen met ondernemers uit de regio hebben we een programma samengesteld van evenementen waarbij streekproducten centraal staan.” Wethouder Van den Anker van de gemeente Maasdriel vult aan: “ Dit is het eerste evenement van food – gerelateerde ondernemers die met trots en passie laten zien hoe producten duurzaam groeien en bloeien. Dit is een enorme kans voor de kwekers en telers van de Bommelerwaard en wij zijn blij met deze succesvolle samenwerking met Brabant. Ik zie de Maas niet als een grens, maar juist als een verbinding met Brabant”

Bommelerwaards programma We Are Food:

 • Kom in de kas

Ontdek hoe alles groeit en bloeit in kassen tijdens ‘Kom in de kas’ op 7 april. Naast rondleidingen bij diverse bedrijven is er ook een springkussen, kun je zelf plaats nemen op een trekker of vrachtwagen, meedoen aan een speurtocht of zelf een bloemstuk maken. Meer informatie

 • Beleef de boerderij

Maak kennis met varkens, koeien en kalfjes, ontdek hoe champignons gekweekt worden, laat je bijpraten over de veelzijdigheid van de aardappel en zie met eigen ogen hoe kaas, ijs en melk gemaakt worden. Diverse telers en boeren o penen op 21 mei hun deuren tijdens ‘Beleef de boerderij’. Een huifkar vervoert je van de ene naar de andere locatie. 

 •  Aardbeiendag

De Aardbeiendag op 16 juni in Zaltbommel is in 2018 groter dan ooit! Nieuw is de speciale aardbeienroute die voert langs aardbeienproducten en bezienswaardigheden in de Oost-Bommelerwaard. Verder is er een markt met streekproducten en een uitgebreid cultureel programma. Meer informatie

 • Proeflokaal Bommelerwaard

ProefLOKAAL Bommelerwaard stimuleert de samenwerking tussen streekproducenten en ‘samenstellers’. Welk lekkers heeft de Bommelerwaard allemaal te bieden? Via co – creatie brengt ProefLOKAAL lokale smaken, producenten, en samenstellers zichtbaar en herkenbaar onder de aandacht van het publiek. Waar komt het product vandaan, hoe groeit & bloeit het en wat voor gerechten kun je ermee bereiden? Dit leidt tot smaakvolle verrassingen. Deze culinaire resul taten zijn jaarlijks te ontdekken bij de ProefLOKAAL Voorjaarslunch 17 juni 2018, het ProefLOKAAL Festival 14 & 15 september 2018, Junior ProefLOKAAL Festival 14 september 2018 en de ProefLOKAAL Boerenherfstmarkt in oktober 2018. ProefLOKAAL zet de Bommelerwaard op de (menu)kaart en is hét herkennings – en ontmoetingspunt voor fijnproevers.