Het enige bewaard gebleven peilschrijverstation vind je in Herwijnen: het peilhuisje. Peilschrijverstations zijn kleine huisjes aan de buitenkant van de dijk. In 1900 waren er nog zo'n 150 in Nederland. Vanuit deze huisjes werd de beweging van het water gemeten. Dit kon elk uur zijn, maar soms ook maar één keer per dag.

Het peilhuisje in Herwijnen is in 1984 gebouwd en is gebruikt tot 1989. Na dat jaar is de registratie van de waterstanden overgenomen door computers.

Peilschrijver

In het peilhuisje staat een peilschrijver. Ook deze peilschrijver is de enige overgebleven peilschrijver van Nederland. De peilschrijver werkt op de volgende manier: de peilschrijver staat in open verbinding met het water doordat het op een gemetselde put geplaatst staat. In die put drijft een vlotter, en die gaat op en neer met het water in de rivier. Die vlotter is weer gekoppeld met een draad via een wiel aan de peilschrijver. Dat wiel is via een tandrad verbonden met een lineaal waarop de waterstand kan worden afgelezen. De lineaal is weer voorzien van een pen en die pen schrijft de bewegigingen van het water op.Een opwindbare klok registreert de tijd en zorgt voor de aandrijving van het instrument.

In de buurt

  Camping De Zwaan op 0,28 km

  Camping

  Herwijnen

  ?

  Hervormde kerk Herwijnen op 0,49 km

  Historische locatie

  Herwijnen

     

  A59 op 1,11 km

  A41 op 1,12 km

  Molenromp Herwijnen op 1,16 km

  Historische locatie

  Herwijnen

  Samenkomst historische- en nieuwe dijk op 1,18 km

  Herwijnen

     

  Stellingmolen De Hoop op 1,18 km

  Molen of Gemaal

  Zuilichem

  ?

  S27 op 1,22 km

  Petit Restaurant De Kraaij op 1,68 km

  Eetcafé

  Zuilichem

  ?

  Kasteel Wayenstein op 1,71 km

  Historische locatie

  Herwijnen

     

  B&B Dijkzicht op 1,73 km

  Bed and Breakfast

  Hurwenen

  ?

  Veehouderij van Zandwijk op 1,78 km

  Landwinkel

  Herwijnen