Mijn favorieten
Mobiel menu openklappen

Zoek hier in Rivierenland

Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Gootspokenroute

3 KM 0,5 uur wandelen

In de goten van Zaltbommel wonen gootspoken. De spoken hangen, zitten en liggen aan de dakgoten van circa dertig huizen in het centrum van Zaltbommel.

Hun aantal breidt zich gestaag uit. Er zijn dakapen, begijntjes, zieke spookjes, fietsende spookjes, een engel met een trompet, een waalwachter, een neushoorn, een brillenspook en een paparazzo spook. Je kunt het zo gek niet bedenken of het zit in de dakgoot.

Kwamen ze oorspronkelijk alleen in Zaltbommel voor, inmiddels zijn ze reislustig geworden. Ze zijn al in België en Duitsland gesignaleerd!

Nogt steeds komen er nieuwe gootspoken bij in Zaltbommel. Bijvoorbeeld de patatetende voetballer boven automatiek Tigo en ‘het vergulde varken met de blauwe fles’, genoemd naar de twee panden waar het op bevestigd is.

De spoken in de goten vertellen iets over de bewoners of de historie van het pand. En over de fantasie en de beeldhouwkunst van de bedenker/maker natuurlijk: Joris Baudoin, kunstenaar.

Bij TRIP Bommelerwaard is het Gootspokenrouteboekje op te halen. Ook kun je hier meer informatie over de stad Zaltbommel en de streek Bommelerwaard krijgen.

Routebeschrijving Gootspokenroute

Je start op de Kloosterstraat 25 bij het eerste gootspookje. Loop in zuidelijke richting richting de Nonnenstraat en vervolg deze tot de Oliestraat.

Loop de Oliestraat in tot je de Spiesmakerstraat bereikt. Hier vind je het Spook in de Loggia op nummer 44. Loop de Spiesmakerstraat uit en sla rechtsaf naar de Boschstraat. Op nummer 62 spot je de Tekkel en bij nummer 69 het Fietsspook in de dakgoot. Loop terug naar waar je vandaan kwam en sla rechtsaf naar de Ruiterstraat.

In de Ruiterstraat vinden twee gootspoken hun huis. Op nummer 6 vind je een heuse Cupido, terwijl nummer 23 een zwaan herbergt. Vervolg het pad tot je bij de Kerkstraat uitkomt en sla hier rechtsaf loop tot nummer 30 o de Waterman te spotten.

Vervolg je weg naar het Kerkplein van Zaltbommel. Hier vind je dat de Gootspoken echt aansluiten bij hun omgeving. Op nummer 6 staan Drie begijntjes, op nummer 17 een Kanunnik.

Aan het einde van het Kerkplein sla je rechtsaf naar de Vogelenzang en meteen rechtsaf naar de Agnietenstraat. In de Agnietentuin vind je opnieuw een themaspook, namelijk de Moedergootspook. Loop terug naar de Vogelenzang en sla aan het einde van de straat linksaf naar de Heksenwal. Aan het einde van de Heksenwal logeert een Vleermuis in een van de goten.

Sla linksaf naar de Maasstraat en sla rechtsaf nara de HH Geeststraat. Loop deze straat helemaal uit en kijk aan het einde even links in de Kerkstraat. Hier woont op nummer 25 een Katspook. Draai je weer om en loop de Kerkstraat in tegenovergestelde richting in en sla rechtsaf naar de Vismarkt. Loop een stukje door tot je in de Koningstraat bent. Op nummer 28 herbergt zich het Schrijversspookje.

Loop terug naar de Kerkstraat en loop deze uit richting de Gasthuisstraat. Onderweg vind je op nummer 2 het zielige Zieke spookje. Aan het einde van de straat sla je linksaf naar de Gasthuisstraat. Op nummer 26 huizen een stel kinderen in de goot en op nummer 12 vind je Karl Marx. Loop terug naar de kruising en sla linksaf naar de Korte Steigerstraat. Aan het einde van de straat loop je tegen Waalkade 30 aan, waar de Waalwachter over de Waal heenkijkt.

Loop een klein stukje terug en sla de Lange Steigerstraat in. Tegenover de Lange Steigerstraat nummer 24 zoek je het Rugszakspookje op de muur. Aan het einde van de straat sla je linksaf naar de Waterstaat waar je spontaan honger krijgt. Op nummer 15 huist daar een Patatje met. Loop door naar de Markt. Hier vind je op nummer 4-6 het Feestvarken bij Stadscafé Zaltbommel, terwijl op nummer 5 de Brilspook huist.

Loop de markt af richting de Gamerschestraat en spot op nummer 17 de Ram en op nummer 20 een heuse Paparazzo. Kijk even om het hoekje bij de Kloosterstraat. Hier vind je op nummer 2 de Man met de sigaar. Loop terug naar de Gamerschestraat en loop deze uit naar het einde. Op nummer 62 staat er een lezende uil in de goot.

Je bent nu bijna op het einde van de wandeling. Sla linksaf naar de Zandstraat en vervolg deze tot de straat overgaat in de Nonnenstraat. In deze straat staan de laatste twee spoken: op nummer 81 vind je er maar liefst 3 en op nummer 77 staat de Diklipharder.


Lees meer
Startpunt Eerste Gootspookjes
Kloosterstraat 25
Zaltbommel
Eindpunt Eerste Gootspookjes
Kloosterstraat 25
Zaltbommel
Aangeboden door:
Delen: