Nieuwe Hollandse Waterlinie

Als je even diep graaft in je geheugen herinner je je vast nog wel het verhaal over de Spanjaarden die werden tegengehouden doordat slimme Hollanders de dijken doorbraken en het land vol water lieten lopen.

Dat is de start van het ontstaan van de Hollandse Waterlinie: een verdedigingslinie die vanaf 1672 west-Nederland moet beschermen tegen invallen. In 1815 werd Hollandse Waterlinie nieuw leven ingeroepen en werd deze omgedoopt tot de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Detail: een deel van deze 85 kilometer lange linie ligt in Gelderland. In Rivierenland om exact te zijn. Vandaag de dag vind je in Rivierenland echter nog veel overblijfselen en kun jij de geschiedenis opnieuw beleven!

 

Werk aan het Spoel

Werk aan het Spoel is een van de bewaard gebleven forten in Rivierenland en is prachtig gelegen in de uiterwaarden van de Lek nabij Culemborg. Het werk en zijn bijgebouwen werden gebouwd tussen 1816 en 1824 en hadden als voornaamste doel de nabijgelegen inundatievoorzieningen te beschermen tegen de naderende vijand. Bij Werk aan het Spoel kun je tegenwoordig terecht voor rondleidingen in de oude gebouwen of de omgeving, een heerlijke fietstocht, een kinderspeurtocht met de wasvrouw en nog veel meer.

Werk Aan Het Spoel

Tip: Vaartocht met De Blauwe Bever

Je kunt ook een Vaartocht maken naar en langs de verdedigingswerken van de Waterlinie, daar aan land gaan en met een gids het verhaal van de geschiedenis  horen en beleven en tegelijkertijd te zien hoe de natuur daar het gebied ingenomen heeft. Een bezoek van het Fort Everdingen behoort ook tot de mogelijkheden. De vaarten vertrekken vanuit (Wijk bij Duurstede om 13.00 uur) Beusichem om 13.30 uur, bij het Veerhuys. Meer info

 

Fort Everdingen

Fort Everdingen ligt in de buurt van Werk aan het Spoel en werd net iets later gebouwd, namelijk tussen 1842 en 1847. Torenfort Everdingen was in staat om samen met Fort Honswijk de toegang tot de Lek hermetisch af te sluiten. Rondom het ronde fort vind je een indrukwekkende gracht en de drie inundatiesluizen. Rondom de gracht was strategische beplanting aangebracht, zoals meidoornhagen, waarvan nu nog elementen terug te vinden zijn. Tot 2014 werd het fort nog gebruikt door de Explosievenopruimingsdienst Defensie, vandaag de dag is Fort Everdingen in bezit van speciaalbierbrouwerij Duits & Lauret. Zij verzorgen onder meer een camping, bierproeverijen en rondleidingen. 

Stempel -NHW-unesco _NL-300x 300

Route: Forten in Rivierenland (83 km)

KunstFort Asperen

Fort Asperen lijkt qua vorm veel op Fort Everdingen. Deze torenfort werd omstreeks 1840 gebouwd ten zuidoosten van Asperen. Het fort werd gebouwd ter bescherming van een van de dijken van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Omdat er een gracht rondom het fort ligt is deze slechts bereikbaar via een houten ophaalbrug. Vandaag de dag wordt KunstFort Asperen voornamelijk in stand gehouden door vrijwilligers. Natuurlijk vinden hier rondleidingen plaats (vanaf half april), maar uniek zijn de vele kunsttentoonstellingen en artistieke optredens die hier georganiseerd worden. 

Video kennisplekken Nieuwe Hollandse Waterlinie

Tip!

Maak onderweg eens gebruik van de Liniepont, die vaart tussen Werk aan de Groeneweg, Fort Everdingen en Werk aan het Spoel. Op Liniepont.nl vind je de actuele vaartijden. 

Fietsroute Linie tussen Lek en Linge (ca. 50 km)

Deze linieroute voert langs tastbare herinneringen aan dit stukje geschiedenis zoals de tankversperring bij de Goilberdingerdijk, Fort Everdingen, de kraanbrug bij de Diefdijk en een wapenplaats bij Asperen.

 

Linie Tussen Lek En Linge

Meer informatie over de route lees je hier en leuke tips voor onderweg vind je hier naast!

GeoFort

Oorlogsfort Fort bij de Nieuwe Steeg heet tegenwoordig GeoFort. Dit museum werd in 2016 nog verkozen tot het beste Kindermuseum, maar was ooit een functionerend onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het fortgebouw bij Herwijnen kwam tot stand rond 1878. Het moest een deel land beschermen dat niet onder water kon lopen en het nabijgelegen Fort Asperen ondersteuning bieden. Vandaag de dag leren kinderen hier alles over navigatietechnieken en cartografie. Het forteiland biedt het juiste landschap om kinderen een hele dag te vermaken.

Forten en kastelen langs de linie

 • Slot Loevestein

  Slot Loevestein

  Kasteel of Landhuis

  Poederoijen

 • Fort Vuren

  Fort Vuren

  Kasteel of Landhuis

  Vuren

 • GeoFort

  GeoFort

  Attractie

  Herwijnen

 • Fort Asperen

  Fort Asperen

  Bezienswaardigheid

  Acquoy

 • Fort Everdingen

  Fort Everdingen

  Historische locatie

  Everdingen

 • Werk aan het spoel

  Werk aan het spoel

  Attractie

  Culemborg