Nieuwe Hollandse Waterlinie

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een verdedigingslinie van maar liefst 85 kilometer lang. Dit grootste rijksmonument van Nederland bestaat uit 45 forten, 6 vestingen, 2 kastelen en ruim 600 bunkers, kazematten en groepsschuilplaatsen.

Tussen 1815 en 1940 was het water onze bondgenoot. De Nieuwe Hollandse Waterlinie zorgde ervoor dat Holland onbereikbaar was voor de vijand. Wanneer oorlog dreigde liet men hele stukken land vollopen met een laagje water tot kniehoogte. Zo werden er twee vliegen in één klap geslagen. Het land was namelijk onbegaanbaar voor soldaten, voertuigen of paarden en voor boten was het juist te ondiep om doorheen te varen. Ook al heeft de Nieuwe Hollandse Waterlinie nooit echt gewerkt, de linie gaf toch een veilig gevoel voor wie er achter zat. 

De linie loopt helemaal van Muiden tot aan de Biesbosch. En dus ook deels in Gelderland. In Rivierenland om exact te zijn! Vandaag vind je in het gebied nog veel overblijfselen en kun je de geschiedenis opnieuw beleven!

 

Kaart NHW (2)

 

 

 Logo -NHW-2018-met -url

 

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is genomineerd voor de UNESCO Werelderfgoedstatus. Over een paar jaar hoopt het grootste rijksmonument van Nederland op de Werelderfgoedlijst te staan.

 Stempel -NHW-unesco _NL-300x 300

 

Forten, kastelen en bunkers langs de linie

 • Slot Loevestein

  Slot Loevestein

  Kasteel of Landhuis

  Poederoijen

 • Fort Vuren

  Fort Vuren

  Kasteel of Landhuis

  Vuren

 • GeoFort

  GeoFort

  Attractie

  Herwijnen

 • Fort Asperen

  Fort Asperen

  Bezienswaardigheid

  Acquoy

 • Fort Everdingen

  Fort Everdingen

  Historische locatie

  Everdingen

 • Werk aan het spoel

  Werk aan het spoel

  Attractie

  Culemborg

 • Doorgezaagde Bunker op de Diefdijk

  Doorgezaagde Bunker op de Diefdijk

  Historische locatie

  Culemborg

 • Fort Werk aan het Spoor

  Fort Werk aan het Spoor

  Historische locatie

  Acquoy

 • Batterij onder Poederoijen

  Batterij onder Poederoijen

  Poederoijen

Werk aan het Spoel

Werk aan het Spoel is prachtig gelegen in de uiterwaarden van de Lek nabij Culemborg. Het werk en zijn bijgebouwen werden gebouwd tussen 1816 en 1824 en hadden als voornaamste doel de nabijgelegen inundatievoorzieningen te beschermen tegen de naderende vijand. Tegenwoordig is restaurant Caatje aan de Lek gevestigd bij Werk aan het Spoel.

Fort Everdingen

Torenfort Everdingen was in staat om samen met Fort Honswijk de toegang tot de Lek hermetisch af te sluiten. Rondom het ronde fort vind je een indrukwekkende gracht en de drie inundatiesluizen. Vandaag de dag is Fort Everdingen in bezit van speciaalbierbrouwerij Duits & Lauret. Zij verzorgen onder meer een camping, bierproeverijen en rondleidingen. 

Vaartocht

Je kunt een vaartocht maken met De Blauwe Bever naar en langs de verdedigingswerken van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, daar aan land gaan en met een gids het verhaal van de geschiedenis horen en beleven. Tegelijkertijd zie je hoe de natuur daar het gebied ingenomen heeft. Ook een bezoek aan Fort Everdingen behoort tot de mogelijkheden. 

 

Fiets- en wandelroutes

 • Forten in Rivierenland

  Forten in Rivierenland

  Bewonder de forten in Rivierenland

 • Sporen van het Water

  Sporen van het Water

  Nederland is beroemd om haar lange strijd tegen het water, maar datzelfde water is ook vaak een bondgenoot geweest.

 • Fietsen in de Vestingdriehoek

  Fietsen in de Vestingdriehoek

  Een must voor natuur- en cultuurliefhebbers!

 • Vurensche Polderpad

  Vurensche Polderpad

  Klompenpad

 • Linie langs de Lek

  Linie langs de Lek

  De historie van de Nieuwe Hollandse Waterlinie langs de Lek

 • Rondje Liniepontje

  Rondje Liniepontje

  Via deze wandelroute verken je een deel van de Hollandse Waterlinie bij Schalkwijk, Culemborg en Vianen.

 • Linie tussen Lek en Linge

  Linie tussen Lek en Linge

  Ontdek de Nieuwe Hollandse Waterlinie

 • Kronkelen tussen Lek en Linge

  Kronkelen tussen Lek en Linge

  Slingert langs de imposante verdedigingswerken van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

 • NS-wandeling Waterlinie Culemborg

  NS-wandeling Waterlinie Culemborg

  Wandel langs forten van de Hollandse Waterlinie

GeoFort

Oorlogsfort Fort bij de Nieuwe Steeg heet tegenwoordig GeoFort. Dit museum werd in 2016 nog verkozen tot het beste Kindermuseum, maar was ooit een functionerend onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het moest een deel land beschermen dat niet onder water kon lopen. Vandaag de dag leren kinderen hier alles over navigatietechnieken en cartografie.

Slot Loevestein

Slot Loevestein speelde eeuwenlang een belangrijke rol in zowel de Oude en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De Nieuwe Hollandse Waterlinie komt weer tot leven tijdens een bezoek aan het kasteel. Met een persoonlijke sleutel kun je zelfstandig het kasteel verkennen. In het vroegere soldatendorp vertellen soldaten en andere bewoners over hun leven in de vesting. 

Fort Vuren

Fort Vuren ligt op een steenworp afstand van Slot Loevestein, aan de overkant van de Waal. Fort Vuren was een strategische schakel in de lange keten van forten, tussen 1815 en 1870 aangelegd in het kader van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Tegenwoordig kun je overnachten in en bij het fort. In restaurant De Fortwachterij kun je terecht voor een hapje en drankje. 

 

 

Kennisplekken Nieuwe Hollandse Waterlinie

Tip!

Maak onderweg eens gebruik van de Liniepont, die vaart tussen Werk aan de Groeneweg, Fort Everdingen en Werk aan het Spoel. Op Liniepont.nl vind je de actuele vaartijden.